1 maj 2013

Majówkowy konkurs u Wiedźminki ! :)

Witam,


KONKURS PRZEDŁUŻONY DO 10. 07 !!!

Dawno nie było u mnie na blogu żadnej zabawy, więc postanowiłam zorganizować mały konkurs. Do wygrania oczywiście książki ;P Poniżej mały regulamin.

1. Konkurs trwa od 01.05.2013 do 10.06.2013r.
2. Wysyłka tylko na terenie Polski.
3. Organizatorem jestem ja i moja biblioteczka.
4. Każdy zgłaszający podaje swój email i adres bloga w celu namierzenia go.
5. Obowiązkowo trzeba odpowiedzieć na pytanie konkursowe.. i tylko tyle. Żadnych obserwacji bloga, ani banerów. Chyba, że uznacie, że chcecie tu zostać na dłużej :)
6. Zgłaszający się do konkursu, wybiera tytuł książki która najbardziej go zainteresowała i chciałby ją wygrać. :)


Oto one!


Pytanie konkursowe brzmi :
Jaka bohaterka przeczytanej przez Ciebie książki najbardziej zapadła Ci w pamięć i dlaczego?
W kilki zdaniach, opisz.

Wzór zgłoszenia :
nick :
adres bloga :
email :
wybieram książkę :
odpowiedź :

Pozdrawiam !

24 komentarze:

  1. Książki Ewy Nowak już mam, ale kto wie ;) Jak coś wymyślę, to się zgłoszę !

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja się chętnie zapiszę :)
    nick : Czarna dama
    adres bloga : http://misiowyzakatek.blogspot.com/
    email : lidia23@poczta.onet.pl
    wybieram książkę : Zielony eliksir życia
    odpowiedź : Silje z Sagi o ludziach lodu. Mądra, dobra, kochająca kobieta, która kocha swoich najbliższych i chętnie pomaga innym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i ja spróbuję szczęścia.
    nich : natanna
    adres bloga :http://natanna-mojezaczytanie.blogspot.com/
    e-mail : gut.anna1@gmail.com
    Wybieram "Zielony eliksir życia"
    A tą bohaterką jest Dagmara z "Dag córka Kasi" Liliany Seymur - Tułasiewicz. A dlaczego? Dlatego, że Dag źle urodzona, upokarzana osiąga daleko, w Ameryce w czasach międzywojennych gorzki, ale sukces.)

    OdpowiedzUsuń
  4. nick : Agatha
    adres bloga : istnieje-by-czytac.blogspot.com
    email : agatka105@gazeta.pl
    wybieram książkę : "Juliet ,naga"
    odpowiedź : Bohaterką ,która zapadła mi w pamięć jest Susie Salmon z "Nostalgii Anioła" autorstwa Alice Sebold. Dziewczynka mimo młodego wieku padła ofiarą sąsiada-zboczeńca i trafia do krainy ,w której może spełnić swoje marzenia. Niestety niemożliwe jest to ,aby powróciła do swoich bliskich. Traumatyczne zdarzenia sprawiają ,że próbuje pomóc swoim bliskim w odszukaniu oprawcy. Moim zdaniem Susie to doskonały przykład osoby cierpiącej niewinnie ,wielkiej odwagi oraz charyzmy. Często powracam do tej książki ,aby podziwiać tę bohaterkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. zingela
    zingela.wjo.pl, (niemysltyle.blogspot.com)
    asza8@o2.pl
    "Juliet, naga"
    Najbardziej? Piękna Elle z książki o tym samym tytule. Dlaczego? Och, nie chcesz tego wiedzieć. ;) Jest najbardziej irytującą postacią, z jaką miałam do czynienia w świecie literackim. Narrator co prawda pisał, że to nie tak, że ona jest piękna, że dobra, że piękna, że ambitna, że piękna, że wielkoduszna, że piękna, że spełniona, że piękna, że nieszczęśliwa i że piękna. Tylko że czytelnik widział ją zupełnie inaczej. A co na to narrator? To samo. Choć tak zapadła mi w pamięć, nie polecam tej książki, brr.

    OdpowiedzUsuń
  6. nick: Mossi
    adres bloga: nocne-przeblyski.blogspot.com
    email: mossinda@gmail.com
    wybieram książkę: "Zielony eliksir życia"
    odpowiedź: To pewnie zabrzmi banalnie, ale moją ulubioną bohaterką jest Ania Shirley. Kocham "Anię z Zielonego Wzgórza" całym sercem, kocham też tą drobną, rudą dziewczynę. Jej wyobraźnię, dobre serce, szczerość, pewność siebie i ciekawy temperament. Jej romantyczną naturę i to, że potrafi spełniać swoje marzenia. No i odkąd przeczytałam tę książkę wprost pokochałam rude włosy, do tego muszę się przyznać. Zawsze przywodzą mi na myśl tę kochaną istotkę. A fakt, iż tylko 3% ludzi na świecie ma naturalnie rude włosy jeszcze wzmaga jej wyjątkowość i każe jeszcze bardziej ich jej zazdrościć. :)

    Świetny pomysł na konkurs. :) Mam tylko jedno pytanie, tak z ciekawości. Informujesz może zwycięzcę o tym, że nim został? :)

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. nick: Maciej Kwiatkowski
    adres: nigmabloguje.blogspot.com
    e-mail: charles.nigma@gmail.com
    wybieram: "Julietm naga"

    Moją ulubioną bohaterką jest Lily Owens z "Sekretnego życia pszczół" Jest odważna i ma ciekawe podejście do wielu sprawa. Przeżyła wielką tragedię a mimo to ma siłę by iść dalej. Podoba mi się to.

    OdpowiedzUsuń
  8. nick: Nutinka
    adres bloga: danutinka.blogspot.com
    email: danutinka AT gmail DOT com
    wybieram książkę: Michał Jakiśtam
    odpowiedź: Safona z "Uśmiechu Afrodyty" Greena. To kobieta zarazem walcząca i przyjmująca los, szczęśliwa i niespełniona, wrażliwa poetka i twarda bojowniczka o słuszną sprawę, wygnanka niepotrafiąca żyć bez rodzinnego miasta, rozumiejąca bliźnixh, zwłaszcza tych, którzy są w mniejszości. Robi wrażenie. Bliżej o książce można przeczytać na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  9. nick : Luka Li
    adres bloga : http://www.szalonapatelnia.blogspot.com
    email : szalonapatelnia@gmail.com
    wybieram książkę : "Juliet, naga"

    odpowiedź:
    Olga z powieści Gonczarowa "Obłomow". Kobieta o "nienasysonej duszy", ciekawa świata, będąca równocześnie ucieleśnieniem gracji. Zupełne przeciwieństwo rozleniwionego, pogrążonego w mentalnym śnie Obłomowa, którego nie udało jej się zmienić. Postać godna uwagi, wierna swoim ideałom.

    OdpowiedzUsuń
  10. nick: PAT
    adres bloga : http://sampat.blog.onet.pl/
    email : patryk.karwowski2@gmail.com
    wybieram książkę : "Juliet, naga"
    odpowiedź : Ida Borejko ze słynnej serii Jeżycjada. Mimo że jestem w średnim wieku lubię wracać do domu rodziny Borejko, oraz do Idy.Zwłaszcza jej przemiany w optymistyczną, pewną siebie nastolatkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. nick: Rosemarie
    adres bloga: http://destructionorsalvation.blogspot.com/
    email: xrosemarie@wp.pl
    wybieram książkę: "Juliet, naga"
    odpowiedź: Catherine Crawfield z "Nocnej Łowczyni". Dlaczego? Ponieważ jest to kobieta dociekliwa i odważna. Za wszelką cenę stara się ochronić swoją rodzinę, czasem nawet nie zważając na swoje własne szczęście. Charakteryzuje ją uporczywość w dążeniu do celu, jest wierna swoim przekonaniom.

    OdpowiedzUsuń
  12. nick :ostatnia
    adres bloga :http:itaksiewlasniekonczyswiatniehukiemleczskomleniem.wordpress.com/
    email: zuzanka.dd@vp.pl
    wybieram książkę : "Drugi"
    odpowiedź : Ania Shirley. Bardzo mi było żal dziewczynki, która straciła obu rodziców. Potem nikt jej nie chciał i tak błąkała się po świecie. A jednak Ania miała bardzo bujną wyobraźnię. Pomimo, że życie było dla niej surowe, to uważała, że świat jest piękny. Szanowała przyrodę i była niezwykle czuła na naturę. Miała jednak bardzo wybuchowy charakter i była lekkomyślna, jednak zachowywała się jak normalna dziewczynka. Nie sądzę, abym potrafiła tak postrzegać świat, mimo straty rodziców, dlatego tak bardzo ją podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. nick: Klaudia O.
    wybieram: "Juliet, naga"
    e-mail: klaudiaolsza@gmail.com
    Zawsze bardzo lubiłam czytać książki dotyczące różnych ludzkich dramatów. Jedną z takowych była "Kato-tata nie-pamiętnik" Halszki Opfer. Jej bohaterka, a jednocześnie autorka to teraz już kobieta, która od najmłodszych lat była wykorzystywana przez własnego ojca niejako z przyzwoleniem na to od własnej matki. Byłam przerażona czytając ten nietypowy pamiętnik, tym bardziej, że wraz z wzrastaniem numeru strony mnożyły się nieszczęścia bohaterki. A zaczęło się wszystko od jej własnego ojca... Płakałam razem z nią wczuwając się w jej ból. Jakiś czas po jej przeczytaniu dowiedziałam się z telewizji, że autorką tej książki jest kobieta mieszkająca zaledwie w miejscowości obok mojej, znajoma mojej koleżanki. To tylko spotęgowało wszystko co czułam podczas lektury jej pamiętnika, ta wiadomość jakby urzeczywistniła tą historię (mimo, że od początku wiedziałam, że jest ona prawdziwa). Nigdy nie zapomnę ani tej książki ani jej bohaterki.

    OdpowiedzUsuń
  14. nick: Zuzia
    wybieram: "Michał Jakiśtam"
    mail: zkudlinska@gmail.com
    odpowiedź: W każdej książce jest kobieta, którą zapamiętasz na jakiś czas. Większość bohaterek straciło swoją kobiecość, teraz to one walczą o przeżycie. Kobieta powinna być kochająca, która dba o siebie i umie bronić swoje słowa. To właśnie takie kobiety zostają mi w pamięci. Taką kobietą, a bardziej dziewczynką była Pollyanna. Jak się o niej książkę czytało, to wywoływało uśmiech na twarzy. Jest ona pozytywnie nastawiona do życia i zawsze, nawet w złej sytuacji mogła znaleźć nutkę optymizmu. Ceniła każdy dobry gest od człowieka i właśnie ją zapamiętam w literaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. adres bloga: alezaczytana.blogspot.com

      Usuń
  15. nick : Luniaczek
    email : madzik-dragon@wp.pl
    wybieram książkę : Juliet, naga
    odpowiedź : Najbardziej w pamięci utkwiła mi Janelle - Królowa, Czarownica, z serii "Czarne Kamienie" Anne Bishop. W książkach widać jak dorasta, jak musi zmierzyć się z problemami, zmienia się. Jest bardzo niezwykła, uparta i mimo przeciwności losu ma niesamowity charakter :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, a czy ktoś, kto nie ma bloga może wziąć udział?

    OdpowiedzUsuń
  17. nick : Alojka
    adres bloga : http://zachciewajki.blogspot.com/
    email : alojka.c@interia.pl
    wybieram książkę : Juliet, naga
    odpowiedź : W pamięć najbardziej zapadła mi Natalia z książki "Nell" Rybkowskiej. Dlaczego? Ponieważ pierwszy raz zdarzyło mi się obdarzyć główną bohaterkę tak negatywnymi uczuciami a jednak chcieć czytać dalej.

    OdpowiedzUsuń

  18. nick :Miki88
    adres bloga : http://czarnamiki.blogspot.com/
    email : agata.17ko@wp.pl
    wybieram książkę : Juliet, naga
    odpowiedź : Katniss Everdeen to bohaterka serii Igrzyska Śmierci, która najbardziej zapada mi w pamięć. Odważna, pokonująca przeciwności losu, a jednocześnie współczująca, kochająca i wierna. Głodowe Igrzyska nieraz łamią najtwardszych uczestników, jednak ona razem z Peetą dają sobie radę. Wygrywają wspierając się, a pojawiające się uczucie dodaje iskierki tej niezwykłej bohaterce!

    OdpowiedzUsuń
  19. Hm, nie mam bloga, ale dla książek zrobię wszystko, więc spróbuję :)

    nick : agf
    adres bloga : -
    email : a.filipowska@poczta.onet.pl
    wybieram książkę : Juliet, naga
    odpowiedź :

    Dania. Duży dom, lekko zagracony. Wszędzie dookoła popielniczki i całe mnóstwo notesów i kalendarzy. I ona, jedna z moich ulubionych bohaterek - siedzi naprzeciwko i z uporem maniaka przegląda te sprzed kilkudziesięciu lat by znaleźć upragnioną informację. Alicja. Cała ona. Zaraz potem zadzwoni telefon z obwieszczeniem, że jej przyjaciółka zrobiła jej niespodziankę i postanowiła ją odwiedzić. Ach, ta nieobliczalna, zawsze znajdująca się w środku afery Joanna. To ona jest moją ulubioną bohaterką i to nie jednej książki. Joanny Chmielewskiej rzecz jasna. We własnej i nie własnej osobie :) Gdyby jeszcze do towarzystwa dziwnym zbiegiem okoliczności dołączył inspektor Muldgaard ze swoim specyficznym słownictwem...

    Tak. Od wielu, wielu lat jestem pod jej wrażeniem. Jej i jej książek. Sięgam po sprawdzone pozycje, otwieram w konkretnym miejscu i już w chwil kilka wraca mi dobry humor. Mogłabym przytoczyć setki ulubionych fragmentów, powiedzonek, spostrzeżeń, które jak dla mnie są istnym balsamem dla ducha tudzież dzięki nim nabieram odpowiedniego dystansu, tak potrzebnego w życiu… Ta bohaterka mnie inspiruje i nieraz pokazuje jak można czerpać radość z życia.

    OdpowiedzUsuń
  20. nick :donpedro9
    adres bloga : http://swietlanaprzyszlosc.blogspot.com/
    email :donpedro9@interia.pl
    wybieram książkę :Zielony eliksir życia
    odpowiedź : Ania Shirley - to była pierwsza książka, która przedstawiała dziewczynę jako głównego bohatera. Jako mody czytelnik byłem i jestem nadal pod wielkim wrażeniem Ani. Ania była osobą o wielkiej wyobraźni i pełna marzeń, które potrafiła realizować. Była i jest moja inspiracją. Czepiąc z siły mojej bohaterki wierzę że jedna z książek trafi przed moje spragnione oczy...

    OdpowiedzUsuń
  21. nick : Czokomorena
    adres bloga : http://czokomoreno.blogspot.com
    email : xxsylviaxx@wp.pl
    wybieram książkę :Michał Jakiśtam
    odpowiedź : Najbardziej zapadła mi w pamięć główna bohaterka ,,Ostatniej Spowiedzi" - Ally. Znajdując się w samym środku chaosu, odnalazła swoją oazę spokoju - Bradina. Chłopaka, który nie tylko został powiernikiem jej sekretów i problemów, ale który obdarzył ją najszczerszą miłością. Ally nigdy wcześniej nie była tak szczęśliwa, a z każdym dniem rozkwitała coraz bardziej, podobnie jak uczucie między nią, a Bradinem. Doświadczyła miłości o jakiej marzy każda kobieta, dlatego jest moją ulubioną bohaterką.

    OdpowiedzUsuń
  22. nick :mrówka
    adres bloga :http://mrowkaagnieszka.blogspot.com/
    e-mail :mrowkaagnieszka@gmail.com
    wybieram książkę :Zielony eliksir życia
    odpowiedź :Bella z Zmierzchu.Rzadko spotyka się prawdziwą miłość,
    a tych dwoje :-) sposób jak na siebie patrzą Bella i Edward.
    Oglądałam i czytałam.Polecam bo warto.
    A od jutra wakacje z Harrym Potterem w telewizji co tydzień.
    Chociaż teraz się postarali.Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. nick: raeszka
    adres bloga: http://raeszka.blogspot.com/
    email: a.m.math@poczta.fm
    wybieram książkę: "Juliet, naga"
    odpowiedź: Ewa z książki Doroty Terakowskiej "Tam, gdzie spadają Anioły".

    Ewunia jest małą dziewczynką, która pomimo wielu przeciwności losu wciąż ma wiarę w dobro i nie poddaje się. Dzięki niej zmienia się myślenie całej rodziny.

    Jeśli nie czytałaś tej książki, to szczerze Ci ją polecam. Na mnie zrobiła ogromne wrażenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za wizytę na moim blogu. Zostaw komentarz, a chętnie Cię odwiedzę :-)